Saygıdeğer Meslektaşlarımız;
Aralık Ayı içerisinde İlaç Fiyat Kararnamesinde yapılan önemli değişikliklerin birisi dönemsel avro değerinin güncellenmesi ile ilaç fiyatlarında artış olması, bir diğeri ise depocu kârlılıklarının ve baremlerinin güncellenmesi olmuştur.
Beklenenden erken olarak açıklanan ilaç fiyat artışı bir hafta boyunca ilaç tedariğinde ciddi sıkıntılara yol açmış, hastalarımızın ve siz kıymetli üyelerimizin bilhassa sıralı dağıtım hususunda ilaca erişimi için yönetim kurulumuz ve personelimiz tarafından büyük bir gayret sarf edilmiştir. Ancak bütün bu çabalara rağmen ilaç tedariğinde sıkıntılar çekildiği de aşikardır.
Yeni yıl ile birlikte, nakit para finansmanının yükselen faizlerle birlikte maliyetinin artması gerekçe gösterilerek depolar ile eczaneler arasındaki ticar şartlar eczacı aleyhine olacak şekilde değiştirilmiştir.
- Enflasyon karşısında git gide eriyen,
- Artan ilaç fiyatlarına rağmen İlaç Fiyat Kararnamesi baremlerinin güncellenmemesi nedeni ile dolaylı olarak kâr hadleri düşen,
- Personel, kira ve enerji sarfiyatı başta olmak üzere masrafları ciro değişimlerinin çok üstünde artan eczanelerin geçmişte akaryakıt giderleri nedeni ile azalan ya da kısıtlanan servis sayılarının, bugün ise iskonto ve primlerinin azaltılması kabul edilemez bir durumdur.
Yaşananlar karşısında hukuk çerçevesinde bir tavır belirlenmesi, en önemlisi eczacıların bir arada hareket etmesi büyük önem taşımaktadır. Mevzuat ve merî hukuk kaideleri nedeni ile siz kıymetli üyelerimizi yönlendirmemiz, boykota davet etmemiz ya da ortaklaştırılmış bir alım politikası sergilememiz mümkün değildir. Bugüne kadar bölgemizde faaliyet gösterilen bütün dağıtım kanallarının koşullarını belirlemesi, gerek odamızın gerek Türk Eczacıları Birliğinin dağıtım kanalları ve kooperatifler ile yaptıkları görüşmelerin neticeleri ve diğer bölgelerdeki ve illerdeki durumun tespiti beklenmiştir. Yaşananlar bölgemizde kooperatif kavramının hayata geçmesi ve güçlendirilmesi ile ilgili daha sağlam, kararlı ve sürekli adımlar atılmasını da kaçınılmaz hale getirmiştir. Rekabeti ve dolayısı ile hizmet kalitesini artıran, eczacıların hep birlikte kazanacağı ve dayanışma sergileyeceği en uygun model olan kooperatif varlığı için girişimlerimizi daha da artıracağız. Bu noktada bölgemizin gerek sosyoekonomik durumu, gerek nüfus yoğunluğu, gerek eczanelerin coğrafi dağılımı gibi bir çok husus bir kooperatif deposu açılmasını güçleştirmektedir. Ancak bu güçlükler bu konuda adım atılmasına da engel olmayacaktır.
Bununla birlikte depolardan alınan ticari kazanımların azalmış olması ve nakit para finansmanının geçmişe göre daha masraflı olması da göz önüne alınarak siz kıymetli meslektaşlarımıza tavsiye niteliğindeki önerilerimiz şunlardır:
- Eczanelerin finansman yükünü daha fazla taşımaması için stok miktar ve süreleri ile maliyetlerini düşürmesi
- İhtiyaç dışında aylık bazda %10'dan daha fazla getirisi olmayacak stok yapmamaları (Burada kastedilen mal fazlası verilen kampanyalardır, bu durumda finansal açıdan bu stoğun maliyeti aylık % 9 ve üstüne kadar çıkabilmektedir. )
- Eczacılarımızın stok takiplerini hasta ihtiyaçları ve genel gidişatı göz önüne alarak yapmaları ve alımlarını sadece ihtiyaçları ile sınırlandırmaları
- Fuarlara katılım için yapılacak alımların sebep olacağı stok maliyetlerinin çok iyi analiz edilmesi
- Ortak alım platformlarının daha etkin kullanılarak eczacıların mümkün olan en üst baremleri bir araya gelerek almaları, stok maliyetlerini azaltırken kârlılıklarını artırmaları
- Hareket görmeyin ürünlerin iade takas vb yöntemlerle hareket gören ürünlerle değiştirilmesi ve elde edilecek kazanımın finansmanlarının desteklenmesinde kullanılması faydalı olacaktır.
Ekonomik gelişmelerin sonuçlarının her fırsatta eczaneler üzerinden hafifletilmeye çalışılmasına, hastalarımızın ilaca erişiminde son basamak olan eczanelerin bunun bedelini ödemek zorunda kalmalarına seyirci kalmayacağız. Sektörün bütün bileşenlerinin bazı zorluklarla karşı karşıya kaldığının farkındayız, ancak her zorlukta faturanın eczanelere ve eczacılara kesilmesini de kabul etmiyoruz. Ekonomik kayıplar için her fırsatta başvurulacak nokta eczanelerin ekonomileri ve eczacılar değil, konunun muhattaplarıdır.
Süreç dikkatle takip edilmekte olup gelişmeler siz kıymetli üyelerimizle paylaşılacaktır.
Bilgilerinize sunuyor, iyi çalışmalar diliyoruz.
YÖNETİM KURULU